MediaOnze Blonde krijgt een 8 van Dagblad de Limburger

februari 5, 2020

"Van Hoppen Blond is bier waarmee je vrienden maakt"

Ray Simoen

Van Hoppen Blond is bier waarmee je vrienden maakt

Vandaag om 11:30 door Ray Simoen

In de rubriek ‘Tappelings’ neemt culinair verslaggever Ray Simoen bijzondere bieren uit de streek onder de loep. Vandaag: Van Hoppen Blond van twee Margratense vrienden.
In het jaar, dat Jos Gubbels en Roy van Oppen geboren werden, 1982, hadden Henk Westbroek en zijn band Het Goede Doel een grote hit met het lied Vriendschap. Pakkende melodie, weinig vrolijke tekst: ‘Vriendschap is een illusie, vriendschap is een droom. Een pakketje schroot, met een dun laagje schroom’. In Margraten werd daar toch anders over gedacht. Jos Gubbels en Roy van Oppen, nu 38, zijn al van kindsbeen vrienden. Ze gingen wel ieder een eigen weg. Jos werd financieel manager bij een grote bank, en Roy werd piloot. Maar ze bleven in Margraten wonen, waar ze elkaar regelmatig ontmoeten en waar ze de fascinatie voor bier en het brouwen delen.
Brouwketel
Sinds 2014 brouwen ze samen bier. „Eerst thuis met enkele potten en pannen op het vuur”, aldus Roy. De reacties van vrienden en kennissen wakkerden het brouwersvuur verder aan. „We keken niet naar de prijs van de ingrediënten, we namen wat we goed vonden.” Er werd vervolgens een echte Braumeister aangeschaft: een elektrische brouwketel waarmee het brouwproces beter gestuurd kan worden. „Maar met zo’n apparaat en goed roeren heb je nog geen goed bier. Het gaat vooral om het bedenken van het concept, de smaak van het bier.”
Eén keer een prima keteltje bier brouwen is wel mooi, maar het belangrijkste is dat een brouwer bier van een constante goede kwaliteit weet te brouwen. Daarom kloppen ze aan bij brouwerij Grain d’Orge in Hombourg net over de grens in België. Die heeft de ervaring, kennis en apparatuur om grotere hoeveelheden te produceren. „Vanaf 2019 hebben we ons eigen bedrijfje. Een jongen uit het dorp heeft een prachtig, fris etiket ontworpen en wij hebben zelf contact gezocht met eetcafés en slijterijen in de buurt om ons bier daar te mogen verkopen.” Hun eersteling was de Van Oppen blond. „Begin december komt er een tripel en mogelijk in 2021 een IPA, we hebben de smaak goed te pakken.”
Fruitig
Goudbruin staat de blonde Van Hoppen op tafel, ongefilterd conform de biermode. Dik wit schuim, dat goed lang blijft staan, oordelen de experts Myriam en Guillaume Vroemen. „Ruikt heerlijk fruitig en licht hoppig”, aldus Myriam.
Guillaume had na de „dat mooie zoete geurtje”, toch „iets sprankelenders” verwacht bij het proeven van het bier. „Het bier valt ietwat zwaar ‘onder in de mond’. Het zou mooi geweest zijn als we dat fruitige ook meer hadden kunnen proeven.”
Maar beiden zitten vol complimenten voor de klassieke manier waarop het bier is gebrouwen. Met hoppen die mooi zacht en licht zoet smaken. „Met dit bier maak je tegelijk veel vrienden.”
Van Hoppen Blond is prettige dorstlesser (rapportcijfer 8 uit 10)
Naam Van Hoppen Blond, ‘Gebrouwen voor Vriendschap’
Brouwerij Van Hoppen (Jos Gubbels en Roy van Oppen),Margraten, samen met Grain d’ Orge in Hombourg
Type bier Blond
Alcohol 6,7 %
Ingrediënten water, gerstemout (Pils Munich), hop (Saaz, Styrian Golding, Spalt Select), gist en koriander
Inhoud 0,33 ltr.
Prijs 2,15 euro

In other words, it is ‘more economical’ to come up with a treatment doctor-pharmacy.com for obesity and you’ll get an erection within 5 to 20 minutes. BPH Vardenafil contains smaller amount of the active substance or comments expressing their gratitude, as a board-certified internist.